pondelok, júna 21, 2010

Recenzia


Tak ako Prae, aj ja mám tú česť mať pravidelne inovovanú firemnú knižničku aktuálnymi vychytávkami na trhu súčasnej literatúry. Tak sme sa rozhodli pre knižný Exchange realizovaný Slovenskou Poštou a obohatiť tak naše už aj tak dosť zodraté bunky šedej kôrky mozgovej. Recenziu na knižku Tomasa Brezinu môžete obdivovať tadytudy.

Keďže dielo, ktoré mi na výmenu poslal Prae bolo trochu rozsiahlejšieho charakteru, moje recenzia prichádza až teraz.

Peter Baláž: Energia a jej vplyv na hospodársky rast vo svetovej ekonomike

Autor šikovne rozohráva zaujímavý súboj energetických zdrojov a ich jednotlivých postaveniach na svetových trhoch. Už v úvode je čitateľ zaskočený prudkým vstupom do deja v duchu in medias res. Postupne sa stáva svedkom teórie vrcholu spotrebnej ropy, ktorá pozvoľna prechádza do štruktúry ponuky a dopytu. Autor trúfalo nahliada do budúcnosti v stati 1.2.3 – Budúci vývoj dopytu a ponuky po rope.

V ďalšej časti karty zamiešajú roponosné piesky a roponosné bridlice, ktorých zapeklitý príbeh vyústi až na antarktických náleziskách. Dej trochu kulminuje pri Druhom ropnom šoku, no Tretí ropný šok čitateľa chytí a nepustí až po Obnoviteľné zdroje energie a ich vplyv na ceny ropy. Významnou časťou je aj bravúrne načrtnutá štruktúra budovaných prepravných sietí zemného plynu z kaspického regiónu.

V grandióznom závere autor rozohráva symfóniu ropy, zemného plynu a tuhých palív. Šokujúce vyvrcholenie plnohodnotného deja prichádza však až v Energetickej politike SR.

Pre fajnšmekrov je určený aj Zoznam použitých skratiek, kde sa do výberu dostali také skratkové esá ako NOPEC, bbl., LCC či NICs.

Keď to zhrnieme, táto kniha je vhodná do každej domácnosti alebo kartónovej krabice a rozhodne by nemala absentovať ani vo vašej firemnej knižnici. Dokáže vysoko efektívne podopierať najrozličnejšie kusy nábytku (aj IKEA!), hodí sa na spôsobovanie modrín a povrchových kožných rán (kým sa neotupia rohy) a ako som sa dozvedela podľa dokumentu na Spektre, po vyrezaní menšieho otvoru v strede textovej časti aj ako praktický domáci úkryt pre menej legálne prístupné chemické prípravky.

Teraz, keď už všetci viete, čo si budete želať na ďalšie Vianoce, lúčim sa s vami hlbokým, mystickým, pod kožu sa zarývajúcim citátom z recenzovaného diela:

Objektívne analyzovať význam zemného plynu na energetickom trhu a jeho budúce perspektívy, v rámci rýchlo sa globalizujúceho svetového hospodárstva nie je možné bez zohľadnenia jeho zásob ako hlavnej súčasti energetického plynového reťazca.

7 komentárov:

wicked lady povedal(a)...

:DDDD

Anonymný povedal(a)...

chlapik ma ucil Medzinarodny obchod - on je velky odbornik na ropu :)

etka

April povedal(a)...

Lady: ;)

etka: Tak ho pozdravuj ;)

Anonymný povedal(a)...

ma ucil - pred 5 rokmi ;)
etka

KS povedal(a)...

Jú, normálne bažím po tom si ten literárny skvost prečítať po takej recenzii :-D

prae povedal(a)...

Uff, tak ti si to zvládla....
Klobúk dole, dievča.

April povedal(a)...

Chantal: A kto nie? ;)

Prae: To vies, som genius ako daleko dovidis a este aj za roh :D