utorok, februára 10, 2009

Detí ako smetí



Keďže sa v poslednej dobe zaoberám prehŕňaním v miliardách virtuálnych fotografií, a najmä detských fotografií, nemôžem si dovoliť vás neobohatiť niekoľkými mojimi zisteniami. Možno to nerobím až tak kvôli vám, možno to proste potrebujem len zo seba vyventilovať. Už mi hrabe z detí, sú všade a navyše sú malé, takže sa lepšie skryjú. Určite ma aj teraz odniekiaľ pozorujú...

Najprv som fotografie pozerala s profesionálnym nadhľadom: „Zle zrezaná fotka. To ktorý kretén si myslí, že ak to nasvieti zozadu tak to bude akože umelecké...“ Po niekoľkých hodinách a asi štyroch kilách jahodových saloniek (ušetrila som od Vianoc): „Aké to má chutné jamky v lícach. Jesííííís jaké je to stuapatuckééé....“ Podvečer: „Všetky tie deti začínajú vyzerať rovnako. Všetky sú obézne, plešaté alebo chlpaté a vyzerajú ako malé gremlinsovia. Ako je možné, že už štvormesačné decko vie vystrúhať taký zákerný a krvilačný pohľad? Bes Baskervillský je oproti tomu Snoopy...“

Moja mama a deti je kapitola sama o sebe. Ona je taká tá nadživotná mama, je úplne jedno, koľko rokov máte, časom vás začne aj tak vychovávať.

Mama: „Keď sa narodí dieťa, preberie od každého rodiča jeho najvýraznejšiu vlastnosť a s tými potom kráča životom.“
Ja: „Výborne. Umriem ako neurotická hysterka...“

A teraz, všetky nastávajúce i novopečené mamičky, agilní oteckovia aj prudérne staré mamy – pozor! Niekoľko stručných faktov a upozornení týkajúcich sa vašich potomkov. Šokujúce odhalenia hneď za nasledujúcou dvojbodkou:


o Výroky typu – každé dieťa je pekné sú strašné kokotiny a hovorí sa to preto, aby mamičky, ktorým sa narodili malí Shrekovia hromadne neupadali do postnatalnej depresie.

o Niektoré bábätká majú tú smolu, že sa narodia s takzvaným stareckým ksichtom. To znamená, že už v treťom týždni svojho pozemského pobytu vyzerajú akoby Euro bola ich v poradí štvrtá národná mena.

o Každé tretie dieťa škúli a nie, väčšinou to vôbec nevyzerá roztomilo.

o Trpíte predstavou, že ak bábätku ženského pohlavia oblečiete inú ako ružovú farbu zhoríte v pekle?

o Nepleťte si pojmy bucľaté bábo a gigantické, obézne megabábo.

o Ak nafotíte dieťa na hromade lupienkov ruží / ovocia / jesenných listov / páperia / alebo inom zdroji peľových alergénov – ani v najkrajnejšom prípade to nebude originálne.

o Spoločné rodinné fotografie v kostýmoch, s naaranžovaným pozadím a úsmevmi ako z reklamy na nátierkové maslo sú iritujúce jak Erika Judínyová a vo forme vianočných a iných pohľadníc znepríjemňujú ľuďom život a dvíhajú už aj tak vysoký krvný tlak.

o Ešte jedna fotka bábätka v mikulášskej čiapke a vyprázdnim zásobník do najbližšieho symbolu komerčných Vianoc.

o To, že vám známi vravia, že vaše dieťa je krásne ešte zďaleka nemusí znamenať, že vaše dieťa nevyzerá ako scvrknutá tekvica s končatinami.

Nechcem, aby ste si mysleli, že som úplný cynik a nemám rada deti. Mám ich rada. Niektoré sú fakt nádherné. Keď spia sú skoro všetky pekné. Aj deti majú mňa veľmi radi. Vždy sa na mňa vešajú, chcú sa so mnou hrať, zdržiavajú sa v mojej blízkosti. Podľa mňa cítia zo mňa strach a chcú to zneužiť. Viete ako pirane alebo šabľozubé šelmy...

Aby som nezabudla – touto cestou chcem pogratulovať Amálke, ktorá hrdo prenáša svoju niekoľkotýždňovú fazuľku a plus-mínus v septembri bude patriť medzi majiteľky tých malých, pokrčených, vreštiacich obludností. Pevne verím, že ti nebudem musieť klamať, že je tvoje dieťa krásne ;P


P.S.: Ak máte niekto tip, ako nenápadne v spánku spáchať na partnerovi vazektómiu a zaručiť tak mojej maternici doživotný pokoj, som otvorená akejkoľvek alternatíve!

22 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Všetko má svoj čas a bude zábavné pozorovať, keď si to uvedomíš. Ale nemáš sa kám ponáhľať....

April povedal(a)...

Kozo: Moj najvacsi strach je, ze aj ja raz skoncim ako mamicka s vykojenym mozgom - ako to krasne nazvala jedna citatelka.

etka povedal(a)...

prave dnes som bola na obede s jednou kolegynou, ktora celu hodinu a pol tocila o tom, ako sa v noci nevyspala, lebo jej mala ma horucku, a plakala a osoplila, a hrdlo ju skriabalo, a co mala hovori a co si oblieka a jaka je zlata.... a ja som si tak v duchu hovorila: "dufam, ze takto neskoncim"

April povedal(a)...

Etuska: Ja sa obavam, ze vsetky tak raz skoncime...

slonica povedal(a)...

"Ona je taká tá nadživotná mama, je úplne jedno, koľko rokov máte, časom vás začne aj tak vychovávať."
***
Cha-cha! presne viem o com pises aj ja vlastnim exemplar rovnakeho druhu!

Mat dieta je bezva, ked je uz clovek na to dusevne pripraveny, ale tiez nechapem rodicov, ze maju potrebu vsade napchat fotky svojich deti (nehovoriac o detoch vseliako odhalenych-to by malo byt trestne). Inak je tazko o nich stale nehovorit, ked ich uz raz mas v zivote, v mysli, dusi, ociach, usiach, nose...
Hm, po precitani tvojho clanku mam taku nutkavu potrebu poslat ti fotku mojho dracika. Je na nej taky rozkosnucky, sedi si tam v mikulasskej ciapke....

April povedal(a)...

Slonica: Hehe, provokujes? ;)

slonica povedal(a)...

Ach! s rukou na srdci musim napisat (a ze sa mi tak dost tazko pise!) to by som si nikdy nedovolila!

Anonymný povedal(a)...

Mno, uz sa tesim na to, kedy na tento blog postnes foto svojho prveho potomka. Samozrejme ti poviem, ze je nadherny/ nadherna. :-)

April povedal(a)...

Slonica: Len aby! ;)

Prae: Kuriatko, vedela som, ze na teba sa mozem vzdy spolahnut ;)

Anonymný povedal(a)...

Toto tvoje psaníčko mi nesmierne pripomína moju kamarátku, ktorá sa nesmierne bavila na tom, keď som jej písala, že mám nervy na dranc už z dvoch opíc...teraz je z nej mať, kde sa dá má fotky časti jej DNA...takže ako jedna s vykojeným mozgom, po postnatálnej depresii s kludom prehlasujem, že tie moje drama-queen a drama-princess milujem...na záver už len múdrosť otca 4 detí: deti su teroristi v plienkach a príroda nás nakódovala tak, aby sme ich nezabili...s tou vazektomiou ešte počkaj...sa teším, ako tu budeme čoskoro čítať o tučnučkých nožičkách k zakusnutiu a voňajúcej prdelke (isto nie tvojej, alebo tvojho drahého) :D

April povedal(a)...

Rosa: Vzhladom na to, ze v praci vidim denne kilometre tucnuckych noziciek a miliardy a miliardy rozkosnych tvariciek a vonajucich prdeliek - a to uz niekolko rokov, nie som si ista, ci ked nastane ta doba a tikot mojich biologickych hodin prehlusi moj zdravy rozum, ci ma to este bude rajcovat. Vlastne uz teraz ma to neberie. Je toho naokolo privela.
A to s tymi teroristami je svata pravda.

Pecosita povedal(a)...

idem navstivit matildu a uzit si jej krasne dieta na buduci vikend. nepridas sa?;)

April povedal(a)...

Pec: A kukaj ho, dalsia provokaterka :) Len si maleho Matildika uzi, kym sa daju deti vratit povodnym majitelom, je to vzdy fajn ;)

germa povedal(a)...

predtým sa ti tu nedalo nejako komentovať, ale z duše si mi prehovorila.

S. povedal(a)...

vsetko je ok, vsetko je fajn. este stale chcem mat psa a macku a chameleona a nie babatko. este som mlada hola-hej!

a vazne- to bolo o detoch v stargate SG1: they make them so cute, so you don't suffocate them in their sleep.

;)

April povedal(a)...

Germa: ;)

Upiiirka: Ked uz o chameleonoch hovoris... jedneho maaaaaam :) Vola sa Liza a verim, ze je to dobry zaciatok na to, aby mi moj muz dovolil pytona :)

SellWeek povedal(a)...

Prečítal som si celý tvoj blog a zdá sa mi úžasný...

April povedal(a)...

Dakujem :)

Anonymný povedal(a)...

dobry start

Anonymný povedal(a)...

Vdaka za zaujimavy blog

Anonymný povedal(a)...

vrlo zanimljivo, hvala

Anonymný povedal(a)...

Hvala za zanimljive informacije