nedeľa, augusta 19, 2007

Animálne

_______Návod na to, ako sa dieťa (možno to bude fungovať aj u dospelých) môže dopracovať k vlastnému domácemu zvieratku. Pripravení? Tak teda štart...

_______Ako malá som mala psa u babky. Keď mi ho kúpili (akože Aprilka tento psík je len a len tvoj), mohla som mu vybrať meno. No nechajte dvojročné dieťa vybrať meno pre psa! Keďže som v tej dobe fičala na Daktari, dostal meno po škuľavom levovi – Klerenc. Moje sesternice a bratranci, neschopní správnej artikulácie ho volali Kredenc, ale mne to bolo šuma fuk. Bol to MÔJ pes.

_______Klerenc, asi 300 dedinských mačiek, sliepky a zajačiky u babičky boli super, no ja som chcela vlastné zvieratko. Teda psa. Také, ktoré by som mala k dispozícii častejšie ako len cez víkend. A ako každé dieťa som bagatelizovala argumenty ako „Kto to bude venčiť?“, „Čím to chceš kŕmiť?“ a „V paneláku by pes trpel.“ Ja som mala totižto plán.

Plán A
_______Otázka dňa: Ako sa dopracovať ku zvieratku do paneláku? Keďže jedným z hlavných oponentov bola mama so svojim presvedčením, že sa o živé stvorenie nedokážeme postarať, rozhodla som sa pre nasledovný postup, vrelo podporovaný mojou mladšou sestrou. Najprv začneme s menšími zvermi, postupne budeme zvyšovať náročnosť ich chovania a až keď sa mama presvedčí, že to zvládame, kúpi nám psa! Znie to fasa logicky, nie? Dokonca to aj fungovalo.

A tak padli prvé obete...
_______Začala som light - s dážďovkami. Niekde som totižto videla dážďovkovú farmu, kde si dážďovky vo veľkej sklenej nádobe robili tunely a chodbičky, veselo ukusovali lístie a hlavne - nepúšťali srsť a nepýtali sa von. Iniciatívne som u babky na záhrade vykopala zo päť obetí, kydla ich do plastového kelímku a hor sa domov. A teraz súťažná otázka: Ako dlho mi vydržali dážďovky? Ešte chvíľku vás nechám popremýšľať.... Máte? Neuhádli ste! Tie svine nevydržali ani cestu domov. Teda, keď som dorazila domov, tvárili sa dosť vláčne. Asi som im tú hlinu nemala tak utlačiť.

No dobre. Pokus dva. Akváriové žaby.
_______Ako každé správne dieťa som si vytvorila pozitívny vzťah k obojživelníkom, keď sme v mlákach s kamarátmi z prvého stupňa ZŠ lovili žubrienky. Tak sme si so sestrou zaobstarali dve malé akváriové žabky. Mojím mozgom zalomcoval nečakaný závan kreativity a tak som tú svoju pomenovala Frogy. Naše nové domácí mazlíčky sme umiestnili do 5 litrového pohára na uhorky (uhorky sme pred tým vybrali). To nám prišlo ale dosť kruté, lebo tie chúdence zelené stále plávali dookola, tak sme im z vreckového kúpili akvárko. Také s kamienkami, rastlinkami a slimákmi. To moju mamu prinútilo zaspomínať si na svoje detstvo, keď domov doniesla každé živé (prípadne položivé) zviera, ktoré našla a ako jej každé jedno živé (prípadne položivé) zviera moji starí rodičia vyhodili. A tak nám dovolila si k žabám nakúpiť rybičky.

_______Hurá, prvý úspech! Jedno malé víťazstvo však koniec vojny nerozhodne. A tak sme sa snažili preukázať sa, ako výnimočne skvelé a starostlivé majiteľky akváriových príšer. Poctivo som drhla akvárko, filter a každý kameň a rastlinku. Dva razy. Prvý a posledný.

_______Potom dostala kamoška Ofečka skvelý nápad (no dobre, mala ich viac, ale ten erekčný kladkostroj na liečbu impotencie teraz vyťahovať nebudem) a kúpila mi na meniny dve rybky. Samčeka a samičku. Vraj, aby sa párili a bolo ich véééľa. Nikto však Kaprovi (samčekovi) nevysvetlil podstatu rozmnožovacej teórie a tak to vzal z opačného konca a požral všetky ostatné rybičky vrátane svojej zákonitej. Tak sme ho prekrstili na Godzilu a darovali kamarátovi.

Victory!
_______V tom čase mala naša známa šteniatka (pre tých menej chápavých – nie ona, ale jej pes). A moja mama, úplne sama od seba prišla s nápadom, kúpiť si od nej jedno šteňa Yorkshirského teriéra. Keďže je alergická na srsť, do úvahy prichádzalo iba toto plemeno alebo tá plešatá mačka. A tak sme sa dopracovali k Sunny. Ku nej neskôr pribudla Julia, Frenky a Oscar. Oscar sa pôvodne volal Snoopy no ja som ho premenovala na Šňupi. Nie, nie preto že si rád snežil do ňufáčiku, ale preto, že stále kýchal. Mame sa to ale nepáčilo, a tak vznikol Oscar. Môžete však naňho volať všetkými tromi menami, nepočúva ani na jedno. Takže máme doma celý kŕdeľ psov, ktorých treba venčiť, kŕmiť, umývať a stále sa s nimi hrať. A kto sa o nich stará najviac? No predsa moja mama.

Domáce zviera – klapka II.
_______Keď som s kamoškou bývala na Kramároch, adoptovali sme si Frederika, ktorý k nám jedného večera priletel do obývačky. Frederik, bol veľmi milá, prítulná domestifikovaná mucha. Vždy večer, keď sme pozerali telku, si sadol na moje koleno a pozeral s nami. Problém bol v tom, že Frederik bol ešte veľmi mladý a hormóny s ním plieskali jedna radosť. A tak raz, keď sme sa vrátili z práce, priletel za mnou Frederik, s tými veľkými psačími očkami, že chce keksík. Pred večerou! Tak som sa mu snažila nežne vysvetliť, že sladkosti môže jesť až po večeri, ale on nie, on sa urazil, vyletel cez balkónové dvere a dva týždne sa neukázal. Potom sa vrátil v jedno sobotné popoludnie, pokorne so zveseným chvostíkom (nechcel nám porozprávať čo sa počas tých dvoch týždňov stalo), no naše naštrbené vzťahy už nikdy neboli ako pred tým.

Domáce zviera – klapka III:
_______Neviem prečo som vždy chcela bývať sama. Fakt netuším, ako mi taká kravina mohla napadnúť. JA a nikto iný v byte. Veď to je hra o zdravý rozum! No dobre, tak o to, čo z neho zostalo. Aby mi nebolo smutno, skamarátila som sa s chrobákom, ktorý žil v koberci na mojom záchode. Volal sa Steave, ale ja som ho mohla familiárne oslovovať Števko. Pre návštevy však zostával Steave. Naše priateľstvo však nevydržalo dlho, keďže som sa čoskoro musela odsťahovať. Občas si ešte vymiename vtipné mailíky, zakončené obligátnym "Veď vybehneme na kávu", ale obaja vieme, že Števko má radšej kakao.

Súčasnosť
_______Bývam s dvomi chlapmi. Zviera nepotrebujem. (Máme dosť živých vecí v chladničke.)

Future plan

_______Keď budem veľká a bohatá (milujem, keď takto začína nejaká veta), kúpim si leguána (Legi), chameleóna (Merlot), anakondu (Fluffy), jednu agamu (Agáta) a varana (Spike). Spikovi kúpim taký ten diamantíkový kolar a budem sa s ním prechádzať po Auparku. Ja si budem popíjať Take-away coffee a on sa bude kŕmiť okoloidúcimi Take-away čivavami.

_______Lizards rules! ;)

27 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

nice..:) az na tu sucasTnost..:)

April povedal(a)...

Anonym: OMG! Opravene. Uz som si za trest aj ceruzkou po rucicke klepla (bola to lava) ;)

Anonymný povedal(a)...

Tie živé veci v chladničke mi niečo pripomínajú...

April povedal(a)...

ID: Budem hadat: Tvoju chladnicku? ;)

Lilith povedal(a)...

Moj zverinec odjakziva az doteraz : 2 korytnacky (Bianka a Mario John Smith), 1 biely mysiak Jerry - RIP
1 albinicka labradorka Donka (po 2 rokoch odisla byvat ku znamym), 1 cierna macka Morgana (byva s nasimi), 1 ciernobiela myska s pasikavym chvostom Mysisisis.....ka (byva u mna na stole)
Co sa tyka veci v mraznicke, su vacsinou mrtve ... ja tam mam mrte pierok zo sokolov, mysiakov, soviciek atd... a kedze moj drahy studuje Bio - specializacia zberatel kosti, mam tam obcas nejaku tu mrtvolku ;-)

-- kamikatze -- povedal(a)...

sledujem ze viaceri sme zacinali rovnako :) u mna boli zakladon vsetkeho skrecky, ked umrel aj siedmy, nahradili sme ho kanarikom, ktoreho nasledne zozrala postolka ked bola klietka na balkone. potom rybicky (nudaaa), pieskomily (neodporucam), morčata, a finalne pes, potom bola dvojkombinacia pes + fretka (tu sme vydrzali tyzden), a dnes mam teda troch "plesatych" psov. Ima (oficialne Sante), Zuna (familiarne Pišišvor) a Celestina (zvana aj Cecilka) :) jasne ze sa stara mamka :DDD

Lev bez hrivy povedal(a)...

1. No počkaj, ked nabehne lizardik...

2. Nejaké f-f-f-f meno pre anakondu nie je nič moc, mala by sa volať Šusty...

Jasper povedal(a)...

Aký brilantný, briskný, ľahko čitateľný, umne skomponovaný článok antagonizmov a náhlich obratov v deji... a tak ho pokazíš tým varanom! ;)

p.s.: ja som sa kedysi zaprisahal, že si nájdem/kúpim/porodím (vtedy som ešte netušil, že chlapci také nevedia) pacifistického rotvajlera, ktorého budem volať Mr. Rotvajler. A ešte pacifistickú dogu, ktorú budem volať Ragú. Vtedy som nevedel, že domažlické ragú mi chutiť nebude... takže dnes by som tú dogu pomenoval Bugac. Mňam, hranolky.

p.s.2.: konečne článok, ach

April povedal(a)...

Lilith: Nooo, pekna zbierka :)

Kami: Ved od toho mamy su :)

Levik: 1. Ach! Takmer som nanho zabudla!
2. Fluffy je podla mna skvele meno pre anakondu. Este by sa mohla volat Bozka.

Jasper: Ja som tam chcela dat na zaver Warning, ze "Drobcek - necitat!" ale ako ta poznam, teba by to neodradilo ;)
p.s.: Rotvajler, doga, hranolky - mnam?
p.s.2: :D

delmo povedal(a)...

juhuhuuuu... yummeee :D mno, mne sa podarilo skoro vsetky zvery skantrit (nechtiac, samossrejme): dve morcata - uhynute na balkone jedneho krasneho slnecneho letneho dna na infarkt, nevydrzali to slnko abo co; dve korytnacky - najprv oslepli od saponatu, ked som im raz cistila akvarko a nevsimla si, ze v tom kybli mama nechala pozostatky z umyvania dlazky,a potom to uz chudence nerozchodili; skrecky sa pozrali same - dzungaraci su na seba holt svine; dalsi skrecok zlaty si zlomil vazy ked vyliezol z akvarka a hapal do priestoru; a rybicky... si zili stastne az kym mi kamarat nepredal dve agresivne svine a tie mi stihli za dva dni urobit z akvarka masovy hrob... ach

April povedal(a)...

Delmo: Hapal do priestoru... :D Nechces sa ty zivit ako profesionalny vrazdic? ;)

FanaticGay povedal(a)...

Jedno morca - Ivan - zdrhol nevieme kam. Dva male skrecky (nemali vyrast) Marika a Gombitova. Rastli ako nenormalne asi praskli. Jedna rybicka gubka - Filo - hmm ani vyprazit sa nedala.
.
PS tak toto bol najlepsi zaciatok pondelkovveho rana co neznasam. Pobaveny mozem mozno aj nieco urobit. :)

lizardik povedal(a)...

veru veru lizards rules, :-D
a čo tak krokodíl (taký skutočný, nie ten lacosťácky), môže v auparku požierať "sliepočky"

April povedal(a)...

Fanatic: Gubky som mala aj ja. Kazdy den som spoza filtra vytiahla jednu obhlodanu od Godzily... Drzim palce pri tej robote ;)

Lizardik: No krokodil bol povodny plan, ale potom som sa rozhodla pre varana komodskeho (to je taka 3 a pol metrova jastericka), lebo je jednoducho nadherny :)

Daily Whinger povedal(a)...

ja som mal niekolko kusov frajeriek. kazdopadne, niektore mi zdrhli, inych som sa zbavil ja.

tak neviem, ci sa tiez pocitaju.

mimochodom, vsetkych vas pozdravuje sloboda zvierat, vrahovia! ;-)

Anonymný povedal(a)...

Jeeej! Fluffy-ho mame aj my, akurat ze je to krevetka.
Teda aby som upresnila - je to svina krevetka, co stala 80 korun Slovenskych a v predajni vyzerala tak zabavne a aktivne, ale doma si povedala "dost bolo predvadzania!" a nikdy ju nevidiet, lebo je schovana pod korenom v akvarku a vylieza zasadne len za tmy tmucej. Uz som myslela, ze ho zozrali nase rybky Danko a Anicka, ale raz som ho v noci vymakla.
Inak - debaty o psovi sme uz mali aj u nas a po precitani tvojho clanku Aprilka som pochopila, ze ako mama taham za kratsi koniec.
Slonica

April povedal(a)...

Whinger: Ja som uvazovala, ci medzi zvierata budem ratat aj svoje sestry, no povedala som si, ze tentokrat budem tolerantna. Ale ak tvoje frajerky boli tigrice, svine alebo slepice ratat ich mozeme :)

Slonica: No u mna by krevetka skoncila v hrudke ryze obalena morskymi riasami ako sushi (hadaj kam sa stratil Nemo). Moja rada - psa si rychlo oblub, zostane ti totiz na krku ;)

Pecosita povedal(a)...

do paze...a ja som zaspala dobu, ze som si toto tutok nevsimla? akoze vyliec ma z workoholizmu, cica ;)

aaaa...lizadrikov mam aj ja rada ;) ale takych modrookych :P

April povedal(a)...

Pec: Mam ta nakazit svojou lenivostou? ;)

Pecosita povedal(a)...

podelime sa bratsky.

delmo povedal(a)...

zdravim slobodu zvierat! a ja za to fakt nemooozem, zhoda nahod (ako v kazdom dieli kultoveho serialu "to je vrazda, napsala... smrt jessice!), mno... tak

April povedal(a)...

Pec: Ok, odlozila som ti cast do chladnicky :)

Delmo: Ja viem, poznam tie nahody. Ale keby si predsa chcela zmenit povolanie, tak... ;)

Nick povedal(a)...

heh :D

S. povedal(a)...

ja som mala gubku a volala sa frog :) nepytaj sa preco, lebo by to nikam neviedlo... k odpovedi uz vobec.
psov a tristo maciek sme mali tiez len u babky, doma sme mali modru andulku Pistu a jednu zltu- Kikinu. Pista umrel na obzerstvo a Kikina na starobu. Mali sme aj skrecka Mikiho, ktory mal v zivote mojej mamy dolezitu psychologicku ulohu- odnaucil ju bat sa mysi a hlodavcov vseobecne. :)
akvarko mame do teraz, posledny prezivajuci tvor je africka cichlidae- ci ako sa to pise. tmavo hneda s oranzovymi pasikmi. prezila gupky, mecune, bojovnice, tetry, zlateho karasa, raka riecneho, korytnacku vodnu, sumceky, jedneho mloka, prisavnikov, mnoho vianocnych kaprov a svoje 4 sestry. podotykam, ze nie vsetko zozrala ona.

April povedal(a)...

Nick: ;)

Upirka: Gubka Frog... Preco sa mi to zda byt normalne?

Anonymný povedal(a)...

Ked uz, tak lizards rule.

Anonymný povedal(a)...

how to use cialis
- [url=http://genericcialis-usa.com/#cachessa.blogspot.sk]generic cialis
[/url] cialis super active 20mg pills
http://genericcialis-usa.com/#46954 what is the deffirence between genric cialis and brand cialis