streda, marca 21, 2007

Záhradníčka

______Milé dámy, milí páni, prišla jar. No dobre, viem že tohtoročná jar prišla hneď po minuloročnej jeseni, ale nič poetické mi k tejto tragickej skutočnosti spôsobenej globálnym otepľovaním, nenapadlo. Nevadí, pokračujeme ďalej:

______A keďže máme opäť raz uzávierku, rozhodla som sa nazhromaždený psychický tlak (Do kelu ja nič nestíham, nič ma nenapadá, čo mám sakra robiť, a prečo tu mám taký bordel?!?) vyventilovať iným spôsobom, ako vyrovnávaním kancelárskych spiniek. A tak som sa, vzhľadom na tú jar, rozhodla pustiť do úpravy našej firemnej záhradky.

______Majitelia zariadili záhradu rovnako schizofrenickým spôsobom ako postavili celý dom. Preto sme ju hneď po presťahovaní podrobili menším úpravám. Zo skalky som vtedy vykopala jahodu (?!?) a presadila do črepníka. Nie, že by to tak bolo lepšie, no nechcelo sa mi kopať jamu medzi brečtanmi. Šéfka no.1, ktorej balkón vyzerá ako miniatúra dažďového pralesa dotiahla z Baumaxu rašelinu (množstvo na zasypanie všetkých dier na D1), a asi trilión skalkoidných rastliniek. Keďže sme ich minulý rok inteligentne rozmiestnili tak, že tie plazivé sme posadili na vrch skalky, začala som strihaním previsov, snažiacich sa udusiť tie malé chúďatká dolu.
.
______Rátam nedostatky našej záhrady: bordel naviaty prostredníctvom Foukáčka (akože vetra), absolútne nahovno nasadená azalka, tráva medzi kachličkami, jedna ruža, ktorej dva stonky sa pretekajú, ktorý rýchlejšie dočiahne na balkón na prvom poschodí, záplava buriny - všade, umierajúci trs levandule (v skalke!) a ešte k tomu sa brečtany a ďalšie popínavce, snažiace sa zakryť tú tragickú stenu čo nás oddeľuje od susedov, pustili do svojej úlohy s takou vervou, že úspešne pokryli chodník aj gril, ktorý už rok sľubujeme použiť.

______Rozhodla som sa na začiatok ostrihať rozkošatenú levanduľu, ktorá síce vyháňala prvé jarné lístky, no pomedzi tú spleť suchých minuloročných pahýľov nebolo nič vidieť. Chcela som ju ostrihať skôr ako sa preberie aj zvyšok hmyzu zo zimného spánku a uprostred zanieteného strihania tam na mňa vyskočí nejaký spiderman. Stresových situácii mám v robote dosť a som presvedčená, že prvý infarkt myokardu by mohol ešte pár rokov počkať.

______Naše dva oleandre v gigantických terakotových črepníkoch, ktoré sme v decembri naivne premiestnili do skladu, aby nám cez zimu neumrzli, som opäť vytiahla na terasu. Jeden sa síce tvári, že zimovanie v sklade neprežil, no ja mu to nežerem.

______Nebotyčnú ružu som dvoma profesionálnymi šmikmi (šmik jedna a šmik dva) oskalpovala a odrezky šupla do fľaše od Mitickej. Ja viem, že ruže sa sadia na jeseň do zeme a pod sklo, ale pokúsim sa o improvizovanú jeseň v skladových priestoroch nášho firemného domu. Keďže oleandre uvoľnili flek.

______Potom prišla najväčšia lahôdka – popínavce. Ako udatný rytier som sa vrhla na záchranu záhradného grilu, ktorého sa zmocnil brečtan a to druhé plazivé stvorenie, ktoré neviem ako sa volá, ale ťažko sa to vytrháva z betónových kachličiek. Tie premýšľavé beštie si mysleli, že keď sa začnú obkrúcať okolo zimnej zásoby dreva (štyri polená a dve triesky), tak sa zľaknem (pavúkov žijúcich po grilom), no ja, značne podgurážená štvrtou kávou a tretím zeleným čajom, som sa nebojácne chopila záhradných nožničiek a pustila sa do boja (bože dnes mi to ale ide...).
______Záver mojej krvavej symfónie zažila rozšafne rastúca azalka, ktorú som skrátila o 90% jej pôvodnej dĺžky.

______Po tom, čo celý deň svietilo slnko, začal fúkať vietor až vtedy, keď som krvopotne pohrabala všetky časti suchých odstrižkov na jednu kopu. C´est la vie...

______Večer ma bolel chrbát jak roľníka, ruky som mala celé dorezané a ešte stále som vysmrkávala malé kúsky suchej levandule. Nehovoriac o tom a vyfetovanom stave, v ktorom som sa vďaka tejto byline nachádzala.

______Jeden deň v prírode (rozumej – podvečer vo firemnej minizáhradke) je proste na nezaplatenie. Vrelo odporúčam.

23 komentárov:

Pecosita povedal(a)...

no, moji rodicovia maju v plane prerabat zahradu, prides na brigadicku? ;)))

April povedal(a)...

Cez pracovnu dobu? Ale jasne :)

dievčatko s dáždnikom povedal(a)...

aj ja chcem záhradku, fňuuuk

lizardik povedal(a)...

mne skapal aj kaktus, takže tak :-D, ale bolo to spôsobené prehnanou láskou a starostlivosťou, no, jednoducho neprežil časté zalievanie :-D, viem, teraz sa kaktusoznalí chytajú za hlavu, ale nebol k tomu pripojený návod na použitie a hotovo :-D

Reed povedal(a)...

kedy bude grilparty? :P salat z oleandra je vraj dobry na plet (po poziti bude plet tvojou najmensou starostou!)

:)))

Pecosita povedal(a)...

ach, pravnici :D

April povedal(a)...

Gwu: Daj vediet, ked nejaku zozenies. Vymenime skusenosti :)

Liz: Tak tebe potom uz len umelu. Ale tu uz FAKT nepolievaj :D

Reed: Neboj, tajne uz pripravujem odvar na odstranenie susedov ;)

Pecka: Aj ja si vravim

germa povedal(a)...

gwu, aprílka ponúkam prácu v záhrade , ubytovanie a strava zdarma a never aprílka reedovi -oleander je jedovatá rastlina!

April povedal(a)...

Germa: Ja sa hlasim :) Bude aj zmrzlina? A neboj, viem, ze je jedovata, ale dakujem za varovanie :)

lota povedal(a)...

Jeminedomine...jako kdybych to videla .-) Pekny opis

Reed povedal(a)...

germa, viem, prave preto som napisal, ze po poziti je plet najmensou starostou :)))

germa povedal(a)...

april, jasne. Bude. Aku si zaziadas,alles für dich :)

April povedal(a)...

Lotka: Mas asi dobru predstavivost ;)

Reed: Kam ty chodis na taketo napady?

Germa: Citronovu! :o)

germa povedal(a)...

aprílka, citrónovú milujem, rýchlo doklusaj - až bude pekne, urobím ti zmrzlinovú pochúťku :)

FanaticGay povedal(a)...

o prirodu sa u nas stara manzel. ja som skantril aj suchomilne rastliny. Inak ja nechcem zahradu...Ja chcem zmrzlinovuuuuu pochutkuuuuu. Ale cokoladovu, dobre?

Junara povedal(a)...

aspon sem tam popracovat na zahradke nikomu nemoze uskodit. treba ju aj pohrabkat, obrobit, len s tym strihanim a sekanim opatrne :-)

S. povedal(a)...

aprilka ani nevies ako si ma navnadila! moje kvety doma treba presadit, v nasej giga-zahradke na chalupe upratat... aj zmrzlinu mam rada... :D to bude zas vikend. uf.

April povedal(a)...

Germa: Pridem, tesim, mnam :) A mozem si zobrat na cestu aj nejaku plysovu hracku?
Peckaaa... Potrebujem plysaka, hlasis sa? ;P

Fanatic: Ja sa podelim.

Junara: Neboj, mam rukavicky :)

Upiiircatko: Ak pripravis tak za kybel zmrzky tak pridem pomoct ;)

S. povedal(a)...

jasneze za kybel bude... a ty nechces? ;D

sas povedal(a)...

senzi clanok :)) som sa zasmiala.. a viackrat :)) a pri tomto som sa sulala "rozšafne rastúca azalka, ktorú som skrátila o 90% jej pôvodnej dĺžky." ... :))) a jahoda v crepniku, nahovno nasadena azalka, tragicka stena... supeeer :))) ty si tu zmrzlinu zasluzis nielen pre to tvoje zahradnicke umenie..

germa povedal(a)...

aprílka,, ak bude pecka tvojou plyšovou hračkou, ste kedykoľvek vítané. A ako plyšové hračky vezmi medveďa a macka - oboch potrebujem. Vy budete pracovať a ja budem variť :) a samozrejme organizovať :)

April povedal(a)...

Upiiirka: Pomoc? Ale jasne :) a urobime grilparty :D

Sasanka: Dakujem :))

Germa: Plati :)) Hned ako bude pekne tak na tvoj povel prifrcime.

Reed povedal(a)...

april: to bude rokmi praxe :))