sobota, marca 11, 2006

HRDÝ BYŤ CYNIKOM?

______V prvom rade chcem upozorniť všetkých, ktorí nemajú radi dlhé texty, aby toto radšej hneď preskočili a išli si prečítať niečo krátke a výstižné, napríklad tie pekné nápisy na cigaretových krabičkách. Vo všeobecnosti je známe, že ľudia si radi prečítajú maximálne štvor-riadkové texty s takmer nulovou výpovednou hodnotou, takže si niesom veľmi istá, či si to nepíšem vlastne len sama pre seba.

______Keďže úvodné upozornenia by sme mali za sebou, môžeme sa pustiť do témy, ktorá nás trápi (to akože mňa a mňa). Sú to samotné blogy. Kamkoľvek sa pozriem, v každom kúte širokorozlezlého internetu, všade nájdem blogy, blogerov, nádejných aj beznádejných pisateľov, dúfajúcich a veriacich, že ich srdcové výlevy budú ohodnotené ľuďmi s rovnakými problémami a že sa im konečne dostane pochopenia a možnosti sebarealizácie, ktoré doteraz nemali.

______To by nebolo až také zlé. To čo je alarmujúce, je štylizácia blogov, ktoré zasiahla vlna cynizmu. Byť cynikom je v súčastnej dobe in, je to cool a je to jediná možná obrana pred svetom. Cynizmus je tá hrubá hrošia koža, ktorá sa nám vytvára na povrchu pôsobením stretmi s indivíduami ako psychicky labilnými rodičmi, starými komunistickými učiteľkami, byrokraciou, kretenizmom a kokotizmom vo všetkých možných formách, ktoré sú rozšírenejšie než zmutovaný koreň vírusu vtáčej chrípky H5N1. A napriek tomu nikto nevraví o pandémii kokotizmu.
______Všetko toto, alebo ako by sme to inak nepoeticky nazvali – tá krutá realita – nás núti obrniť sa hrošou kožou a brániť sa všetkým vonkajším vplyvom. A tak sa stávame cynikmi. K tomu pripojenými prejavmi sú tiež sarkazmus, čierny humor, irónia, pesimizmus, uštipačnosť a akási krutá a priamočiara odroda ostrovtipu.

______Každý druhý internetový prispievateľ sa vo svojej tvorbe snaží byť svojim spôsobom vtipne cynický, niekedy tak násilným spôsobom, až mám pocit, že boli vo veľmi silnom záchvate črevnej chrípky. Blogy s poetickými opismi zničených snov a ideálov, nenaplnených lások, neustálym vyjadrovaním duševnej prázdnoty, nenaplnenosti a hľadania odpovedí sú doslovne premnožené. Je to taká elektronická forma psychoterapie.

______Občas rozmýšľam, ako by to asi vyzeralo, keby sme nemali tú možnosť vypísať sa zo svojich peripetií a zavesiť to na web a všetko tak dusili v sebe. Myslím, že naša ekonomika by zasa poskočila o krôčik vyššie na základe zvýšeného dopytu po lanách, potkaních jedoch, žiletkách a najmä liekoch na spanie. Prohibícia v zmysle alkoholu by bol nemysliteľný žart.

______Ale späť k našim cynickým previnilcom. Z cynického humoru sa stal trend, ktorý je v súčasnosti silne podporovaný a žiadaný.
______Trúfnem si povedať, že jedným z najznámejších súčastných internetových cynikov je Maxim E. Matkin, ktorého tvorba sa uchytila takým spôsobom, že ľudia si navzájom hádžu komplimenty - Ty píšeš tak Matkinovsky, a podobne. A presne v tomto bode som bola nútená položiť si otázku. Máme byť hrdý na to, že sme cynici? Máme sa pýšiť tým, že náš život a naša neschopnosť riešiť problémy z nás spravila to, čo sme?
______Môj dobrý kamarát Andrej sa vyjadril k tomuto štýlom: „Obetoval som sa pre iných a stal som sa zatrpknutým alkoholikom, aby sa mali iný na čom zabávať a ty o čom písať.“ Samozrejme svojim obvyklým sarkastickým tónom. Týmto mu veľmi pekne ďakujem a vyhlasujem petíciu pre Vatikán s návrhom zaradiť Andreja medzi mučeníkov a svätcov. Možno by mohol sedieť v jednej cele s Ježišom.

______Keďže je konkurencia cynických a sarkastických diel a príspevkov príliš veľká, žiadam týmto všetkých autorov, násilne sa snažiacich písať týmto štýlom, aby ho prenechali skutočným ľudským vrakom, ktorí na to majú bytostné právo. Prví menovaní sa môžu venovať niečomu optimistickejšiemu, aby nevznikal mylný dojem, že nám tu na Slovensku nieje dobre. (Upozornenie pre tých, ktorí nepočuli ironický tón tejto vety – bol tam.)

______CYNIK – príznaky a charakteristika:
- Okrem typického uštipačného humoru sú známi aj častými depresívnymi výlevmi.
- Väčšinou majú nadpriemernú úroveň IQ.
- Používajú slová typu oportunizmus, imperialistický, ostrakizmus, a pod., ktoré zvyšná časť sveta s priemerným IQ za prvé: Nevie čo to je, a za druhé: Ich to uráža.
- Väčšinou sú veľmi vytrvalí alkoholici.
- Radi trpia.
- Majú za sebou dlhú radu nešťastných a často krát bizarných vzťahov.
- Väčšinou pochádzajú z rozbitých rodín (kto dnes nie?).
- Za väčšinu ich duševných deformít môže ich vzťah s otcom (ak sa dá hovoriť o vzťahu).
- Z času na čas majú neodkladné nutkanie spraviť niečo dobré pre svet, čo zvyčajne končí tragicky.
- Zvyčajne trpia fixnou ideou, že majú právo a schopnosť ľuďom radiť.
- Dodatok k predošlému bodu: Vodu kážeš, víno piješ.
- Príliš veľa rozprávajú alebo píšu.

______Pokiaľ ste sa stotožnili minimálne s polovicou z daných bodov, kontaktujte prosím najbližšiu krčmu.
______Keď prídete na ďalšie príznaky, prosím napíšte mi, nech sa to skompletizuje.

______Ak by existovala skupinová terapia pre nás cynikov (myslím, že by sa nás nazbieralo celkom slušné množstvo), dajte mi vedieť, hlásim sa dobrovoľne. Otázne ostáva, ako dlho potom budeme schopný prežiť bez našej hrošej kože.

Žiadne komentáre: