streda, decembra 06, 2006

Vianoceee

Možno mi to neuveríte, ale nemám rada Vianoce.
Všeobecne nemám rada sviatky, počnúc Valentínom, mojimi narodeninami (v deň výročia Hitlerovho údajného úmrtia) a sadistickou šibačkou. Silvester na tomto zozname figuruje samozrejme tiež a čím je bližšie, tým poprednejšie miesto v rebríčku mu patrí.

Jediné, čo je na Vianociach dobré, je jedlo – konkrétne vanilkové rožky. A varené víno. Možno by som do tejto úzkej kategórie zaradila aj celodenné kaprenie pri rozprávkach, ale ktorý zamestnaný, ak práve nieje na péenke má na to čas?

To že sviatky pokoja a rovnosti sú skôr sviatkami nervov a prázdnych peňaženiek je jedna vec. Ale tri dni strávených s mojou široko rozvetvenou rodinou, tváriac sa aká sme my big happy family ako z reklamy na cornfeksy, pričom sa o príbeh našej rodiny bijú zo štyria argentínsky scenáristi telenoviel, to je už vec druhá. A o to závažnejšia.

Mikuláš je chvalabohu za nami. S veľkou nádejou som ráno v čižmičke očakávala vianočné balenie Xanaxu, aby som mala šancu v pohode prežiť zvyšok sviatkov. Ale čokoláda bola tiež fajn.
Teraz sa každé ráno ukľudňujem čokoládou z dvoch adventných kalendárov. Vyzerá to asi takto:
Do prdele, už je X-tého?! Nič nestíham! (Zjem príslušnú čokoládku a presuniem sa k druhému kalendáru.)
Do prdele, už je X-tého?! Nič nestíham! (Zjem príslušnú čokoládku a presuniem sa do kuchyne na raňajky.)

Čo by to boli za sviatky bez vianočných trhov na Hlavnom námestí? Už som tam stihla zabehnúť dva krát – generálka pola s Pec, kde sme sa s heslom „Držme si kabelky a hrr do davu“ vrhli za vareným vínom. Mali sme šťastie, víno bolo dobré, ľudí tak akurát. V piatok bolo na námestí ale viac národa ako amíkov v Iraku.

Vianočné trhy podľa mňa organizujú socialistický masochisti ako nostalgické memento bývalého režimu, keď sa stálo v radoch na všetko. No dobre, ja si na to nepamätám, v tej dobe som v Nemecku pozerala kresleného Spidermana, na kilá sa napchávala Kinder čokoládou a Haribo medvedíkmi a skladala si z Lega farebné vežičky. Ale že budem stáť radu na prevarenú vodu zafarbenú dvoma lyžičkami vína by som nikdy nepovedala.

Nech už sú sviatky čím skôr za nami...
Amen.

13 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Konečne som zistil, čo ma na Tebe tak fascinuje - Ty si vlastne ja!

Anonymný povedal(a)...

Takze neuroticky chlap? To sedi.

April povedal(a)...

ID: Hej hej, chces autogram?

Marosko: Ty si tiez Hitler?

Guinea pig: Neuroticky Hitler?!?

;))

Anonymný povedal(a)...

kto ma rad sviatky, nech sa prihlasi... a vianocne trhy v BA su dobre len na to, aby tam clovek stretol znamych, som si nikdy nemyslela, ze 500 000 bratislavcanov sa zmesti na jedno Hlavne namestie :)

Anonymný povedal(a)...

... este si nespomenula tie strasne nezdrave klobasy za strasne prehnane ceny. ano, tie, z ktorych frka mast tak, ze zaseries vsetkym aj sebe tyzdnovu zimnu bundu... folklor je vsak folklor :)

April povedal(a)...

Ostrovanka: Bratislavcanov? Ja som tam narazila na Anglicanov, Irov, Rakusanov, Talianov, Japoncov, no z BA som tam bola asi len ja.

ID: Hm, nespominam si, ze by som mala nieco proti indianom... Vseobecne si nespominam, ze by som mala nieco proti sporo odetym, vysportovanym, opalenym jedincom cvalajucim preriou. Takze ta reinkarnacia Hitlera sa zrejme este furt slni na Kube.

SWR: Hej, alebo pecienkove lokse bez pecienky su tiez super.

Pecosita povedal(a)...

a toto som ako zmeskala? lebo mam v robote posahane cosik s cookies...no....tak ale ano :)))

Anonymný povedal(a)...

Ano usko, suhlasim s tebou. Sviatky su na .... Uz teraz sa tesim na nasu vysinutu rodinu, vdaka ktorej stravim nasledujuci mesiac na psychiatrii. Ale nahodou vianocne trhy pred 2 rokmi boli faaaaajn :-)))

April povedal(a)...

Pecka, máš odpustné. Ale nech sa to už nestane! ;))

Juuu Šušinko sem zavítala :D No vianočné pred dvoma rokmi boli super :) Ale neviem, či by som to zvládla aj tento rok ;)

Anonymný povedal(a)...

Ja by som chcela...keby to vsetko niekto porobil za mna. Nemam jediny darcek, recept od svokry na vianocnu kapustnicu som kdesi stratila, nestiham ani z rychlika sledovat, co sa vobec este da zohnat a co uz absolutne nie, neviem, kedy upracem, navarim, nakupim, zabalim... Chcela by som sa na to vykaslat ale tie deti...to im predsa neurobim.-)

Anonymný povedal(a)...

vanilkove rožky, tak tie áno, inak ani ja nemusím
:o) nech už je to za nami

April povedal(a)...

Biela: Ak potrebujes zabalit darceky ja to rada urobim :)To je moj relax.

Dazdnikova: Uz mi asi 5 ludi slubilo, ze mi tento rok donesie na ochutnavku ich domace vanilkove rozky, tak dufam, ze ma nesklamu!

Anonymný povedal(a)...

aprilka: ja by som radsej...keby niekto zabalil mna a dakde do pivnice odpratal a vybalil az v polovici januara.-))