utorok, marca 21, 2006

PRIEMERNÁ

______Jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla založiť si blog, bola spätná reakcia. Venujem sa písaniu už nejaký ten rok (Kriste, ja starnem!!!), no nikdy mi nikto k mojím článkom nepovedal nič konkrétne. Za celý ten čas – nikto. Vzhľadom na to, že písanie je vlastne spôsob mojej obživy, je to dosť znepokojujúce, minimálne pre mňa, ako profesionálneho skladača slov do článkov.
______Keď som prišla za svojimi známymi, kamarátmi, rodinou a pýtala som sa na ich názor na moju tvorbu, odpoveď bola ako zo šablónky s miernymi synonymickými obmenami: Je to dobré. Fajn. Ty píšeš v pohode.
______A? To je všetko, čo mi Človek, ktorý je ako jediný tvor na planéte Zem schopný úsudku a vyjadrenia svojho názoru, dokáže povedať?
______Čím ďalej tým viac som z celej tejto záležitosti nervózna. Nikdy za mnou nikto neprišiel a s eufóriou v hlase mi povedal: Čítal som tvoj článok, bol fakt super! Alebo – No, boli už aj lepšie, vyzeralo to trochu ako slohová práca z šiestej triedy na tému Ako som strávila letné prázdniny.
______Moje články boli vždy dobré. Čiže na trojku. Čiže priemer.
______Pôsobením týchto vyjadrení a aj faktu, že niektorí, mne blízki ľudia sa ani len neunúvajú venovať pozornosť mojej práci, som sa dostala do profesijnej krízy.
______Mám vôbec právo písať? Môžem sa tým naďalej živiť? Neobťažujem náhodou svet svojimi „výlevmi“? Keďže ľudia no ktorých názore mi záleží nejavia záujem prečítať si, čo zo mňa vypadlo? Je to skutočne tak zlé alebo som len paranoidná a zbytočne robím z blchy dinosaura?
______Snažím sa nájsť pôdu pod nohami. Hľadám objektívny úsudok. Niekoho, kto mi povie, či to má zmysel, či to mám zabaliť alebo či je to skutočne iba „v pohode“. Či som naozaj iba priemerná.

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ach tie pochybnosti ;-)
Dobrá fikcia. Normálne som uveril.

April povedal(a)...

Fifinka: Mas pocit, ze som tvoje vytvory nikdy dostatocne neohodnotila? Vzhladom na fakt, ze kvanitu tvojich clankov, by som spocitala na prstoch jednej ruky, a zatial sme nemali tu moznost a dostatok priestoru na hlbsiu rozpravu o zakutiach tvojej literarnej tvorby, by som to tak vazne nebrala. A dobre poznas moju cholericku povahu so zmyslom pre dramatizaciu, tak si najdi na mna cas a vsetko pekne rozpitvame :)

Jej byvaly: Comu si uveril? Tym pochybnostim ci priemernosti? :)

Icucunov dedo: Ved mne ide aj o tu negativnu spatnu vazbu. Aspon by som vedela, ze je to na hovno a mohla s tym nieco urobit. Takto neviem, ako mam pokracovat. Co sa tyka rodicov, tak svoju zubarku vidavam castejsie nez svojho otca a pre moju mamu slovo literatura znamenaju tie textiky na flastickach samponov, takze z tejto strany sa velkej podpory ci kritiky nedockam.

Anonymný povedal(a)...

samozrejme priemernosti nie a nie uveriť

April povedal(a)...

incucunov dedo: Dakujem, presne to som chcela pocut :)
periodicita je mesacnik a este k tomu taky, ktory sa uplne vymyka mojmu stylu pisania. Cize by sa dalo povedat, ze v praci autorsky trpim. a moj editor je spokojny s tym co napisem, aj ked ja viem, ze napriek faktu, ze som pri tom obcas potila krv to stoji za 5 pismen. a to ma asi stve najviac

April povedal(a)...

Jej byvaly: Dakujem dakujem :)

Fifinka: Honey, pusinka moja, micuska zlata :)
Tolko davka kalorii pre dnesny den, ideme spat k teme:
Clanky uz pod nos nestrkam od tej doby, ked som zistila, ze reakcia na ich precitanie je: Ehm, ok. Ludia sa na mna stvu, ze ich nutim citat nieco, co sa im nechce. Ludia sa v sucasnosti vseobecne hnevaju ked musia citat cokolvek. A ja fakt nepotrebujem mat pocit, ze som niekomu so svojimi banalnymi problemami profesijnej krizy na obtiaz. Tym samozrejme nemyslim teba :)
Takze ten maj plati? Aby som mohla povedat sekretarke, nech ta zastrci niekde do mojho timetablu :)

i ked musim povedat, ze to pozvanie vyznieva vselijak :) ty betarka.... ;)

April povedal(a)...

I.D.:
To je presne náš problém - snažíme sa (resp. od prirodzenosti sme) úprimní a to isté potom očakávame od ostatných. Ako však už aj Dale Carnegie povedal - Kritika je ako poštový holub, vždy sa vráti tam, odkiaľ ju vypustili.
Z toho som si vypočítala, že ak chcem počuť kritiku (pozitívnu či negatívnu) na svoje dielka, musím byt aj ja kritickejšia k ostatným.
Dúfam len, že ma neukameňujú.

Fifinka:
Zlatko, vtedy mam večeru s Trumpovcami, ale čo tak deň potom, odsuniem večerné matiné s Brucom Willisom a skočíme si "pokecať".
:)

April povedal(a)...

Draha Fifinka,
je mi velmi luto, ze rusite nas spolocny oralny happening. Vzhladom na Vasu neprisposobivost k nasim spolocnym terminom, som nutena z toho vyvodit dosledky.
Zrejme Vas budem musiet systematicky ozrat. Suhlasite s tymto trestom? Pokial by Ste chceli vyjadrit svoj nesuhlas kontaktujte prosim mojho pravnika v Pekle.
S pozdravom
Vasa April